Ken je rookmelders

Er zijn allerlei soorten rookmelders op de markt. Elk model is net ietsje anders en heeft een andere functie. Let erop dat je de voor jouw woning geschikte rookmelder koopt en op de juiste manier installeert. Vergeet niet de rookmelder regelmatig te testen en de batterijen te vervangen om er zeker van te zijn dat de rookmelder een hoorbaar waarschuwingssignaal kan blijven uitzenden.

Smoke Detectors

Ionisatie

Dit is vaak de goedkoopste rookmelder, dus als budget een rol speelt is dit mogelijk de beste optie. De melder bevat een heel kleine hoeveelheid radioactief materiaal, geplaatst tussen twee elektroden die de lucht ioniseren en een permanente stroomlading tussen de twee elektroden toelaten. Deze twee elektroden zijn zeer gevoelig voor de kleine rookdeeltjes die vrijkomen bij snelle ontbranding van bv. papier of hout. Ze detecteren dit soort brand voordat de rook te dik wordt. Ionisatierookmelders zijn iets minder gevoelig voor trage ontbranding en smeulend vuur, die doorgaans meer rook produceren.

Optisch (foto-elektrisch)

Optische brandmelders zijn duurder. Er wordt een lichtbundeltje in de sensorkamer geprojecteerd in een hoek weg van de sensor. Bij brand komt er rook in de sensorkamer die dan licht reflecteert op de sensor, die op zijn beurt het alarm doet afgaan. Optische melders zijn efficiënter in het detecteren van grotere rookdeeltjes die ontstaan bij langdurig smeulen van bv. schuimrubber, bekleding allerhande en pvc-bedrading. Ze zijn echter minder gevoelig voor snel ontbrandend vuur.

Combimelder

Deze melder gebruikt ionisatie en optische methodes om zowel traag brandend/smeulend vuur als snel oplaaiende branden te detecteren. Deze modellen bieden momenteel de twee beste twee technologieën.

Rookmelders op batterijen

De batterijen van rookmelders die werken op batterijen moeten elke 12 maanden worden vervangen. Er zijn tegenwoordig echter ook rookmelders verkrijgbaar met een vaste batterij die 10 jaar meegaat.

Rookmelders met lichtnetaansluiting

Dit maakt een einde aan de jaarlijkse controle en het vervangen van de batterijen. Voor alle veiligheid raden specialisten een back-upmelder op batterijen aan.

Combimelder rook en koolmonoxide

Dit type melders combineert de twee essentiële meldertypes in één: een optische rookmelder én een koolmonoxidedetector. Dit betekent minder kosten en minder onderhoud.

Welke melder moet ik kiezen?

Specialisten raden aan om in elke woning een aantal verschillende melders te voorzien; eentje om snel oplaaiend vuur te detecteren en eentje voor smeulend vuur. Gebruik ook een combinatie van melders op batterijen en melders met lichtnetaansluiting. Een koolmonoxidedetector is een must in elke woning met centrale verwarming op gas. Koop uitsluitend melders en detectoren die voldoen aan de BSI-norm. Kijk uit naar dit logo. Als je twijfelt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de plaatselijke brandweer voor bijkomende informatie.

Neem contact op

Heb je een vraag over de producten van ZIP® of wil je hulp of advies? Aarzel niet om contact op te nemen, we staan klaar om je te helpen

Contact

Kies je land