Het juiste hout kiezen

We zijn niet alleen gepassioneerd door het aansteken van vuur, we willen ook graag onze liefde en enthousiasme voor alles wat met vuur te maken heeft met je delen. Vooral ook over met welke houtsoorten je een lekker warm en gezellig vuur kunt creëren, en die soorten die, laten we eerlijk zijn, niet zo geweldig zijn.

Waarom hout gebruiken? 

Hout is een natuurlijke en duurzame keuze als brandstof voor kachels en open haarden thuis, en wordt al gebruikt sinds vele millennia geleden het eerste vuur werd aangestoken. Wanneer we onze woning met hout verwarmen, maken we deel uit van een natuurlijke cyclus die we delen met onze voorouders. Hout voedde de open vuren van de jager-verzamelaars, de baksteenovens van de eerste bakkers en, tot in de 19de eeuw, al onze woningen.

Wood

Ook vandaag nog zitten we graag voor het vuur, en wanneer we thuiskomen bij koud weer, worden we van nature nog altijd naar de open haard of kachel getrokken. We kennen allemaal dat gevoel van thuiskomen in een kil huis na een drukke dag. En we willen dan uiteraard zo snel mogelijk een warm en behaaglijk vuur aansteken. Weten welke houtsoort te gebruiken, zal je helpen om het huis heel snel lekker warm te krijgen. Zo heb je aan het einde van een drukke dag meer tijd om te relaxen en te genieten van je welverdiende rust. Of je nu graag in de betoverende vlammen staart, of liever van een glas van je lievelingswijn nipt, geniet van de warmte dankzij de ZIP™ aanmaakproducten en het juiste soort hout.

Houtsoorten die onmiddellijk voor een heerlijke warmte zorgen:

  • Es: Volgens velen het beste hout om te branden. Het kan groen worden gebrand, maar brandt op z'n best wanneer het droog is en al een tijd heeft gelegen.
  • Berk: Goede warmte en brandt snel. De geur is aangenaam, maar het kan harsaanslag in de schoorsteen veroorzaken wanneer je het vaak gebruikt.
  • Ceder: Fantastische warmte, kleine vlam, lekkere geur en heel veel geknetter en knalletjes. Ceder kan makkelijk gespleten worden en is heel geschikt om te koken.
  • Eucalyptus: Een snelbrandende houtsoort met een aangename geur, die niet spat. Vers eucalyptushout zit boordevol sap en oliën, en kan een schoorsteenbrand veroorzaken als je het niet lang genoeg laat liggen. Misschien niet het beste hout om mee te koken.
  • Lork: Knetterend, geurig en vrij goed om warmte te creëren. Het moet voldoende lang liggen en kan olieachtig roet in de schoorsteen veroorzaken.
  • Pruimenboom: Goede houtsoort om te branden die flink wat warmte afgeeft.
  • Lijsterbes: Dit is een goede houtsoort die traag brandt en flink wat warmte afgeeft.
  • Acacia: Acacia is een van de beste soorten brandhout. Het hout produceert een gelijkmatige vlam en geeft zeer veel warmte af met heel weinig rook.
  • Beuk, hickory, suikeresdoorn, de pecannotenboom en Amerikaanse kornoelje zijn ook allemaal uitstekende houtsoorten die grote hoeveelheden warmte produceren, makkelijk te branden zijn en weinig vonken en rook veroorzaken.


Houtsoorten die warm en traag branden:

  • Appel: Een goede brandstof die traag en gelijkmatig brandt wanneer het droog is. Vonken en spatten zijn ook minimaal, en het ruikt lekker. Dit is een goede houtsoort om te koken.
  • Kers: Een houtsoort die traag brandt en een goede hoeveelheid warmte verspreidt. Moet voldoende lang liggen.
  • Meidoorn: Dit is een goede traditionele houtsoort die traag brandt en een goede hoeveelheid warmte afgeeft.
  • Laurier: Produceert een heel felle vlam maar geeft slechts matige warmte af. Moet voldoende lang liggen.
  • Eik: Eik heeft een lichte vlam en de rook is doordringend als je het hout niet minstens twee jaar laat liggen na het hakken van de boom in de winter. Eiken die in de zomer werden gehakt moeten jarenlang liggen. Droge oude eik levert een uitstekende warmte op, en brand traag en gelijkmatig.


Geen goede houtsoorten:

  • Els: Slechte warmteafgifte en snel branden betekenen dat dit brandhout van slechte kwaliteit is.
  • Kastanje: Een slecht brandende houtsoort met slechte warmteafgifte.
  • Vlier: Brandt snel op zonder veel warmte af te geven en produceert een dikke rook. Beter te vermijden.
  • Goudenregen: Een bijzonder rokerige houtsoort die slecht brandt. Niet gebruiken.


Aanmaakhout:

  • Dennensoorten in het algemeen (waaronder de gevreesde Leylandii): Branden met een indrukwekkende vlam, maar spetteren vaak. Moeten voldoende lang liggen, en ook deze soorten kunnen olieachtig roet in de schoorsteen achterlaten. Pijnbomen ruiken lekker en dankzij het hoge harsgehalte zijn ze heel geschikt als aanmaakhout.
  • De esp, Amerikaanse linde, (Amerikaanse) populier, kastanje, tulpenboom en de spar produceren relatief weinig warmte, en hoewel ze makkelijk te branden zijn, spetteren en vonken ze vaak en creëren ze ook redelijk wat rook. Ze zijn uitstekend geschikt voor aanmaakhout.


Als u meer advies heeft over welke houtsoorten u moet gebruiken, horen we dat graag! Deel het op onze Facebook-pagina of stuur ons een e-mail.

Neem contact op

Heb je een vraag over de producten van ZIP® of wil je hulp of advies? Aarzel niet om contact op te nemen, we staan klaar om je te helpen

Contact

Kies je land