V: Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?
A: Dit hangt af van een aantal factoren. Onze richtlijn is:
- Schoorstenen - een of twee keer per jaar
- Rookloze brandstof: open haarden - één keer per jaar
- Bitumineuze steenkolen: open haarden - twee keer per jaar
- Houtkachels - elke drie maanden tijdens gebruik
Veel verzekeringsmaatschappijen eisen tegenwoordig dat je een bewijs kunt voorleggen dat je schoorsteen door een erkende schoorsteenveger werd schoongemaakt. Het loont ook de moeite om in je verzekeringspolis op te zoeken of je wel verzekerd bent bij dit soort schadeclaim.
V: Hoe kan ik opeenhoping van creosoot en teer in de schoorsteen vermijden?
A: Gebruik uitsluitend droog hout en laat je schoorsteen regelmatig vegen om ervoor te helpen zorgen dat er zich geen aanslag vormt in de schoorsteen. Nat of vochtig hout of turf gebruiken kan opeenhoping van creosoot en teer veroorzaken, wat dan moet worden verwijderd. Door heet te stoken kan aanslag ook vlam vatten en een schoorsteenbrand veroorzaken. Waarom niet eens ZIP™ Anti-Roet proberen?
V: Waar moet ik aanmaakproducten en brandvloeistof bewaren?
A: Aanmaakproducten dien je uit de buurt van het vuur te houden, je bewaart ze best op een koele en droge plaats. Heel wat mensen bewaren ze gemakshalve naast het vuur, op of bij de haard, maar dit is een brandrisico. We raden aan om onze aanmaakproducten in een metalen doos te bewaren, uit de buurt van eetbare producten.Hout, kolen en turf moeten op een droge plaats met goede ventilatie worden bewaard, zodat eventueel vocht snel kan verdampen en je brandstof droog is. Hoe natter de brandstof, hoe moeilijker het wordt om het aan te steken.
V: Welke brandstof is geschikt voor mijn kachel?
A: Volg altijd de aanbevelingen van de fabrikant.
V: Heb ik een goede luchttoevoer nodig?
A: Voor open haarden zou de schoorsteen voldoende lucht moeten produceren om het vuur aan de gang te krijgen. Om gesloten toestellen zoals houtkachels en stoven correct te laten branden daarentegen, moet er voldoende luchttoevoer aanwezig zijn. Zorg ervoor dat de kamers uitgerust met kachels of open haarden voldoende worden verlucht met buitenlucht. Soms zorgt een beetje tocht van buiten voor een beter vuur en soms kan de windrichting boven de schoorsteen de luchtstroom bevorderen. Vuren branden echter over het algemeen slechter op winderige dagen, wanneer de wind vaak door de schoorsteen waait. Als je dubbele beglazing hebt of tochtstrippen en dergelijke gebruikt, kun je overwegen om een luchtkoker te installeren om zo frisse lucht in de kamer binnen te laten.
V: Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen om ervoor te zorgen dat mijn vuur geen schadelijke gassen produceert?
A: Om te voorkomen dat vuur schadelijke gassen produceert, moet er voldoende zuurstof worden voorzien zodat de brandstof volledig opbrandt. Je doet dit door:
- Ervoor te zorgen dat alle schoorstenen regelmatig worden schoongemaakt en er geen obstructies aanwezig zijn.
- Ervoor te zorgen dat alle stoven en toestellen door een professional worden geïnstalleerd en de deuren correct afgedicht worden.
- Nooit ventilatiegaten of gaatstenen te blokkeren.
V: Hoe vaak moet ik de as uit de kachel of haard verwijderen?
A: Opstapeling van as kan je toestel beschadigen, daarom is het belangrijk dat je de as verwijdert telkens voor je het vuur opnieuw aansteekt. Laat de assen afkoelen (bij voorkeur de hele nacht) voordat je ze verwijdert. Als de as afkomstig is van houtblokken, kun je ze in de tuin gebruiken als meststof. Dit soort as bevat 13 essentiële voedingsstoffen waardoor planten beter kunnen groeien. Het helpt ook om de bodem pH-neutraal te houden.
V: Wanneer moet ik een vuurscherm gebruiken?
A: ZIP® raadt aan om bij elke open haard een vuurscherm te gebruiken. Laat een open haard nooit onbewaakt achter zonder dat je er een vuurscherm voor plaatst. Zorg ervoor dat het vuurscherm vuurvast is en niet is gemaakt van brandbare materialen zoals plastic of stof. Plaats steeds een vuurscherm over elk toestel dat op een plek staat waar huisdieren of kleine kinderen het kunnen aanraken of met de handjes of pootjes in de buurt kunnen komen. Kachels die lange tijd branden warmen op tot heel hoge temperaturen. Ook het glas wordt uiterst warm en kan ernstige brandwonden of blaren veroorzaken.